28 Ekim 2014 Salı

DAMARLI TOHUMSUZ BİTKİLER (BİTKİLER ALEMİ)




  DAMARLI TOHUMSUZ BİTKİLER









   Genel Özelliklerini Verecek Olursak:






   Bunlara damarlı sporlu bitkiler de denir.

   
   Tohum oluşturma özellikleri yoktur. Bunun yerine spor denilen üreme hücreleriyle çoğalırlar.

   Çoğalmalarında eşeyli üreme eşeysiz üremeyi takip eder(Metagenez).
   
   Ilık ve nemli bölgelerde yaşarlar.


   Rizom adı verilen toprak altı gövdelere sahiptirler.
      

   En önemli grupları eğrelti otları, at kuyrukları ve kibrit otlarıdır. 




                                  AT KUYRUĞU


At Kuyruğu Otu Bitkisi (Equisetum arvense): Daha çok nemli ve bataklık yerlerde yetişen, 50 cm.'ye kadar uzayabilen, çok yıllık, otsu bir bitkidir. Acı madde, saponin, tanen, silisik asit, çeşitli alkoloidler ve potasyum içerir.
At Kuyruğu Otunun Faydaları: Romatizma ve nıkris şikâyetlerini azaltır. Yaraların ve kesiklerin iyileşmesini hızlandırır. Kanı temizler. Sindirim sistemini güçlendirir. Vücut direncini arttırır. Saçı besler ve kepeği önler. Ağız ve bademcik iltihaplarında faydalıdır. Böbrekleri temizler ve böbreklerde oluşan kum ve taşları dökmeye yardımcı olur. Kronik öksürükte faydalıdır. İdrar ve balgam söktürücüdür.
At Kuyruğu Otu Bitkisi Nasıl Kullanılır? At Kuyruğu Bitkisinin toprak üstünde kalan kısımları kurutulup kaynatılmak suretiyle çay ve gargara olarak ya da haricen kullanılır. Pek çok faydalı etkiyi çay olarak içildiğinde gösterir. Ayrıca, Atkuyruğu suda kaynatıldıktan sonra elde edilen su, haricen egzama, sivilce, yara, çıban ve kıl dibi iltihaplarına karşı kullanılabilir. Bu su gargara olarak ise boğaz, bademcik ve dişeti iltihaplarına karşı faydalıdır.


 ( Bu yazı şuradan alınmıştır: http://tr.mydearbody.com/sifali-bitkiler/at-kuyrugu-otu-bitkisi.html )



                             EĞRELTİ OTLARI


Polypodipsida (eğreltiler) olarak bilinen kök, gövde ve yaprak kısımları olan, sporla üreyen, çiçeksiz, damarlı çok yıllık, otsu bitkiler sınıfı.
Eğrelti otları ya da kısa adıyla eğreltiler, genellikle kuş teleğine benzer parçalı yapraklarıyla tanınan çiçeksiz bitkilerdir. Sporlu bitkilerin Polypodiopsida (ya da Filicopsida) sınıfını oluşturan eğrelti otlarının, 10 000 kadar türü tanımlanmıştır. Yeryüzünde çok geniş bir dağılım gösteren bu türlerin çoğu nemli ve gölgeli yerleri sever. Kumlu toprakta yetişen, parlak ve gösterişli yaprakları olan eğrelti otları evlerde süs bitkisi olarak da yetiştirilir. Bazı bölgelerde yaprak ve kök sapları yenir. Bazı türleri tıpta bağırsak kurtlarını düşürmek için kullanılır.
Eğrelti otları, günümüzden yaklaşık 360-280 milyon yıl önce yeryüzüne egemen olmuş, en tipik kara bitkilerindendir. Yeryüzündeki kömür yataklarının oluşum kaynağı, büyük oranda bu büyük eğrelti otlarıdır.




                                  KİBRİT OTLARI




Kibrit Otu (Lycopodium clavatum): Ortalama 1 metreye kadar boylanabilen, çiçeksiz, otsu bir bitkidir. Sabit yağ, müsilaj, elma ve limon asitleri, şekerler ve çeşitli alkaloitler içerir.
Kibrit Otunun Faydaları ve Tıbbi Etkileri: Toz haline getirilen sporları yaraları kurutmakta etkilidir. Bebek pişiklerini iyileştirmeye yardımcı olur. İdrar söktürücü ve bağırsak spazmlarını çözücü etkilere sahiptir. Mesane iltihaplarını giderir. Romatizma ve gut şikayetlerine karşı faydalıdır. Kanama durdurucu etkileri ile gerek yaralanmalarda gerekse burun kanamalarında kanamayı durdurmaya yardımcı olur.
Kibrit Otu Nasıl Kullanılır? Kibrit otunun başakları kurutulduktan sonra sporları toz haline getirilerek kullanılır. Bitkinin kendisi zehirli olduğu için, sadece bitkinin zehir içermeyen sporları kullanılmalıdır.

          ( Bu yazı şuradan alınmıştır:    http://tr.mydearbody.com/sifali-bitkiler/kibrit-otu.html )









Hiç yorum yok:

Yorum Gönder