10 Ekim 2014 Cuma

CANLILAR ALEMİ AÇIKLAMA

Canlı kelimesini başka bir şekilde açıklamak istersek de:

Organize olan ve bu olan bu organize karakteri sayesinde kendi devamını sağlayabilendir. Kendiliğinden çeşitli kimyasal tepkimeleri gerçekleştiren, bu tepkimeler sayesinde yapı taşlarını kendisi oluşturabilen veya gerçekleştiğinde bunları yapabilen, kendisi dururken kendisi gibi yeni varlıklar oluşturabilen, içinde bulunduğu koşullardan haber olabilen ve bunlara karşı tepkimeler oluşturabilen ve en önemlisi ise bunların hepsini yapabilmek için mutlaka enerjiye ihtiyaç duyan her şeye CANLI denir.

Çeşitli kaynaklar ve açıklamalara bakıldığında karşımıza canlılarla ilgili önemli ve ortak özellikler çıkar.Bunları şöyle sıralayabiliriz:



1- 
Canlı metabolizması kendiliğinden çeşitli kimyasal olayları              gerçekleştirebilir.

2- Çevreyle arasındaki uyumu sağlayabilen bir yapıdır.

3- Neslinin devamı için üreyebilen çeşitli organizmaları içinde              barındırır.

4- Çeşitli kimyasal tepkimeler ve olayları gerçekleştirmek içim, iş        yapmak için enerjiye gerek duyan bir yapıdır.


    

 Canlılar çok çeşitli ve içinde birçok türü barındıran bir yapılar birliğidir.Az sonra açıklayacağımız canlı türlerini ve onların ortak yönlerinin konu başlıklarını teker teker inceleyeceğiz.Canlılarla ilgili basit bir görsel vermek istersek:






Bu görselden anlaşılacağı gibi birçok canlı türlerinin toplamı dünyamızı oluşturur bazılarını çıplak gözle görebiliriz.Ama çeşitli deneysel aletlerle görebileceğimiz birçok tür bulunmaktadır.

TÜR:  Tür, ortak özellikler taşıyan, aynı veya yakın gen havuzunda            bulunan biyolojik gruptur.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder