15 Ocak 2015 Perşembe

GARİP BİTKİLER VE ÖZELLİKLERİ

       




Bitkiler aleminden bahsetmişken ilginç bitkiler ve özellikleriyle sizleri buluşturmak istiyorum işte karşınızda garip bitkiler ve özellikleri:




Welwitschia Mirabilis: Dünyanın En Dirençli Bitkisi



Nambiya'nın Welwitschia Mirabilis bitkisi güzel görünmese de, onun eşsiz özellikte olduğu söylenmektedir. Bitki, yalnızca iki yaprak, güçlü bir sap ve kökten oluşmaktadır. İki yaprak, bilimkurgu filminden çıkmış bir hal alana kadar büyür. Sapı uzamak yerine kalınlaşır ve 2 metre yüksekliğe, 8 metre genişliğe ulaşır. Bu bitkinin hesaplanan ortalama ömrü 400 ila 1500 yıldır. Yağmur suyu almadan 5 yıl yaşayabilir. Welwitschia Mirabilis'in çiğ ya da pişmiş olarak çok lezzetli olduğu söylenmektedir. Genellikle acı yemeklerde kullanılan bitki "onyaga" (çölün soğanı) adını bu özelliğinden almaktadır.





Dionaea muscipula: Venüs Sinek Tuzağı




Venüs sinek tuzağı, eşi benzeri olmayan aktif ve etkili tuzakları ile etobur bitkiler arasında en ünlü olanıdır. Çok bilinen bir bitki olsa da, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Bitkinin iki açılır kapanır yaprağı ultra duyarlı tüylerle kaplıdır. Bu tüyler karıncadan eklembacaklılara kadar herşeyin varlığını algılar ve işte o anda yapraklar bir saniyeden kısa sürede kapanır. Venüs sinek tuzağı bu şekilde beslenmektedir.







Rafflesia Arnoldii: Dünyanın En Büyük Çiçeği




Sizi birden ünlü yapacak olsa da, evinizin yakınlarında olmasını istemeyeceğiniz egzotik ve nadir rastlanan bir bitki türü var; dünyanın en büyük çiçeği olan Rafflesia Arnoldii.
Kısa süre önce sütleğengiller ailesinin üyesi olarak katagorilendirilmiş olan bu bitki 90cm çapındadır ve 7 ila 11kg ağırlığındadır. Yağmur ormanlarındaki iklim koşullarına göre yaşadığında salgıladığı ağır ve kötü koku, bu bitkinin yakınına yaklaşmayı istememenize neden olur. Çürümüş et gibi koku yayan Rafflesia Arnoldii, bu nedenle anavatanı olan Endonezya'da "cest çiçeği" olarak nitelendirilmektedir. 
Açtığı çiçekler 3 gün ila bir hafta boyunca kalır. Saldığı koku polen yayan böcekleri kendisine çekmesini sağlar, böylece türlerin hayatta kalması sağlanmış olur.






Desmodium gyrans: Dans Eden Bitki




Darwin bu çiçeğe "Hedysarum" adını vermişti, modern botanikçiler ise "Desmodium gyrans" ya da "Codariocalyx motorius" diyor. Yapraklarının hareketleri semafor işaretleşmelerini andırmaktadır. Bu dans eden bitki türünün yetiştirilmesi çok kolaydır. Sulanan ve iyi bakılan Desmodium gyrans, güneşli bir günde dans edecektir.




Euphorbia obese: Beyzbol Topu Bitkisi




"Euphorbia obese" olarak bilinen beyzbol topu bitkisi Güney Afrika'nın Great Karoo bölgesine özgüdür. İlginç görünümlü bitki kendi anavatanında nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olsa da, yetiştiriciliği yaygın bir şekilde yapılmaktadır.Botanik bahçeleri ve fidanlıklar türün yayılması amacıyla bitki yetiştiricileri arasında alışverişi sağlamak için çalışmaktadır.





Amorphophallus titanum: Leş Çiçeği




İnsandan uzun boylu olan Amorphophallus titanum, Endonezyalılar tarafından "titan arum" (leş çiçeği) olarak adlandırılmıştır. Dünyanın en büyük açmış çiçeğine sahip olan bitki çok zarif görünse de, yaydığı koku hayvan leşininkine benzemektedir.










Baobab: Şişe Ağaç




Baobab, anavatanı Madagaskar, Afrika ve Avustralya olan sekiz ağaç türünü içeren bitki familyasının genel adıdır. "Şişe ağacı" olarak da bilinen bitki türü hem şekil itibariyle şişeye benzemektedir, hem de içinde 300 litre su barındırmaktadır. Bu bitkinin 500 yıldan fazla ömrü olmasına şaşmamalı.







Dracaena cinnabari: Ejder Kanı Ağacı




Dracaena cinnabari, Socotra takım adalarına özgü bir ağaç türüdür. "Ejder kanı ağacı" ya da "Socotra ejder ağacı" olarak da bilinmektedir. Socotra'nın en çarpıcı bitkilerindenolan bu tür şemsiye şeklindedir, tuhaf bir görünüme sahiptir. İlk kez 1882 yılında Isaac Bayley Balfour tarafından keşfedilmiştir. Eski zamanda insanlar kırmızı ağaç özsuyunu ilaç ya da boya olarak kullanmışlardır.





Mimosa pudica: Küstüm Çiçeği




Mimosa pudica (pudica, "utangaç" anlamındadır), yani küstüm çiçeği, diğer bitkilerden çok farklı bir özelliğe sahiptir. Dokunulduğunda ya da sallanıldığında yapraklar birbirlerine birleşerek kapanır. Böylece çiçek küsmüş olur. Bir iki dakika içerisinde ise yeniden açılırlar. Güney Amerika ve Orta Amerika'ya özgü olan küstüm çiçeği günümüzde pantropik bir bitkidir. Bir çiçeğin duyguları olduğunu kim bilebilir?







Selaginella lepidophylla: Yeniden Dirilme Bitkisi




"Erika'nın gülü" olarak da bilinen Selaginella lepidophylla, neredeyse hiç suya ihtiyaç duymadan yaşaması ile ünlü bir çöl bitkisidir. Kurak iklimde gövdesi birleşerek bir top şeklini alır, nemli yerlerde ise top şeklinden çıkarak kendini salar. Selaginella lepidophylla, Chihuahuan Çölü'ne özgü bir bitkidir.









(     Bu bilgiler şuradan alınmıştır :      http://www.enteresan.com/haber/dunyanin-en-garip-10-bitki-turu.70u.4.1.html      )
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder